Menu Sluiten

Werkkostenregeling

Bedrijfstraining of bedrijfsuitje buiten de WKR organiseren? 7 tips!

“Valt ons bedrijfsuitje met teambuilding nou binnen of buiten de WKR?” Als organisator van bedrijfstrainingen en teambuilding stellen bedrijven ons regelmatig dit soort vragen over de Werkkostenregeling (WKR). Daarom zetten we graag voor je op een rij hoe je een bedrijfstraining of bedrijfsuitje organiseert die buiten de WKR valt. Heb je na het lezen nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

Wat is de WKR?
De werkkostenregeling vervangt alle regels en wetten rondom vergoedingen en verstrekkingen aan medewerkers en bundelt deze in één collectieve regeling. Onder de werkkostenregeling mag een bedrijf of organisatie maximaal 1,2% van totale fiscale loon, de ‘vrije ruimte’, besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor werknemers. Deze vergoedingen en verstrekkingen moeten wel in de administratie opgenomen worden als eindheffingsloon. Over het bedrag dat binnen de vrije ruimte valt, betaalt de organisatie geen loonbelasting. Zie voor meer informatie: Belastingdienst werkkostenregeling 

In bepaalde gevallen is het interessant om een bedrijfsuitje buiten de WKR te laten vallen, aangezien de ruimte erbinnen maar klein is. Wij zochten voor je uit wat de mogelijkheden zijn:

TIP 1: Teambuildingsactiviteiten
Een sportieve activiteit met alle medewerkers kan heel goed een training in teambuilding zijn. Wanneer de instructeur of trainer na sportieve groepsactiviteiten uitleg en oefeningen geeft en meer de nadruk legt op het samenwerken, valt de activiteit niet onder de WKR. Een paar voorbeelden uit ons aanbod die aan deze eisen voldoen: een mountainbiketocht met gids, een bootcamp training en een teambuildingstocht. Zelfs thematische teambuildingsactiviteiten kunnen hieronder vallen, indien dit begeleid wordt en er feedback is.

TIP 2: 
Alle bedrijfstrainingen vallen buiten de WKR.

teambuildingspad 1

TIP 3: Bedrijfsuitjes
De omschrijving ‘overwegend zakelijk karakter’ biedt eveneens mogelijkheden om bedrijfsuitjes buiten de WKR te houden. Voorwaarde is dat er een gedegen omschrijving is door de opdrachtgever en de aanbieder van de activiteiten. Het doel van de dag en wat het uitje hieraan bijdraagt moeten goed omschreven worden. Hierover adviseren we je graag.
Activiteiten die buiten de WKR vallen zijn onder andere:

Teambuildingspad
Teambuildingstocht
Samenwerkingsopdrachten
Expeditie Robinson
Fort Boyard
Escape room i.c.m. communicatietraining
Bedrijfstraining
Alle workshops 
Verder zijn er diverse activiteiten die we inzetten bij trainingen op maat. 

TIP 4: Personeelsvereniging
Een bedrijfsuitje georganiseerd door een personeelsvereniging die door de werknemers bekostigd wordt, valt buiten de WKR.
Er is een aantal voorwaarden:
– De personeelsvereniging moet onafhankelijk zijn
– De vereniging mag geen uitkeringen of verstrekkingen doen aan werknemers
– De werkgever mag niet meer bijdragen aan de kas van de personeelsvereniging dan de werknemers.
– Minimaal driekwart van de werknemers van dezelfde locatie mogen deelnemen
– Er wordt op incidentele basis iets georganiseerd wat als ondergeschikte voorziening gezien kan worden voor de werknemers (een feestje bijvoorbeeld).

TIP 5: Personeelsfonds
Een andere mogelijkheid is het personeelsfonds waarbij de inleg en uitkering (volgens de huidige regels binnen de wet) buiten de WKR vallen. Voorwaarden voor het personeelsfonds zijn o.a. dat het een apart bestuur moet hebben, de inleg van de werknemers moet minimaal even groot zijn als de inleg van de werkgever. Verder mag de werknemer geen rechten ontlenen aan het fonds.

TIP 6: Jubileum
Een aparte regeling is er voor bedrijven die een jubileumjaar hebben. Voor medewerkers die een aantal jaren bij een organisatie in dienst zijn gelden ook uitzonderingen.

TIP 7: Op locatie
Een bedrijfsuitje dat volledig op de werkplek plaatsvindt valt buiten de WKR. Het is voor ons mogelijk om een bedrijfstraining, teambuildingsactiviteiten of zelfs een (thema)feest te organiseren op jullie werkplek. Onze trainers, instructeurs of hostess komen dan op locatie en nemen de benodigdheden voor een bedrijfstraining, teambuildingsuitje of feest mee.

Advies nodig over je bedrijfsuitje en de WKR?

Heb je vragen over je een bedrijfstraining of teambuildingsactiviteit? Schroom niet om  dit te vragen! We geven je graag advies hierover. Vul het contactformulier in of bel ons (0548-681338).