Menu Sluiten

Teamrollen van Belbin

Dr. Meredith Belbin deed jarenlang onderzoek naar de effectiviteit van (management)teams. Hij kwam tot de conclusie dat individuen niet alleen kennis en kunde meebrengen tijdens hun functioneren in een team, maar ook individuele kwaliteiten en valkuilen. Als je kijkt naar de samenstelling en het functioneren van een team, is het dus verstandig om – behalve naar kennis en kunde – ook naar individuele teamrollen te kijken.

Een team moet bestaan uit verschillende rollen om tot prestaties te komen. Belbin beschreef negen rollen. Ze vullen elkaar aan en versterken elkaar, maar ze kunnen ook tegenstrijdig zijn en rivaliseren. De teamrol zegt veel over de stijl van samenwerken van een teamlid en komt voort uit de persoonlijkheid van het individu.

In de praktijk hebben we allemaal twee à drie teamrollen die ons goed passen, een paar die we, als is het maar voor een tijdje en met wat goede wil, wel kunnen opbrengen, en een aantal die ons echt niet liggen of die zelfs ronduit tegen onze natuur ingaan.

Tijdens onze teambuilding en teamtrainingen maken we vaak gebruik van de teamrollen van Belbin. Ze vertellen ons veel over kwaliteiten, valkkuilen en de manier van samenwerken binnen jullie team. Een mooi uitgangspunt dus bij onze trainingen!